Select Page
Marcia

Marcia

38 jaar, Borstkanker

Hier gaan we ons binnenkort voorstellen.

Nic

Nic

33 jaar, Teelbal kanker

Hier gaan we ons binnenkort voorstellen.

Wij

Een nieuw jaar, nieuwe uitdagingen. Nic start met een nieuwe functie bij het bedrijf waar hij werkt en ik met een nieuwe baan in het speciaal onderwijs. Zin in!

De uitdaging kwam echter uit een heel andere hoek. Eind januari kregen we allebei de diagnose kanker. Hoe dan! Hoe kan dit?

De eerste dagen hebben we allebei een beetje verdwaasd gelachen. Onwerkelijk, ongeloof. Gewoon geen woorden. Niemand had woorden. Hoe kun je dit ook verwoorden. Hoe kun je hier betekenis aan geven of er iets zinnigs over zeggen. Vrienden, familie, collega’s, dorpsgenoten en artsen, iedereen was stil. En geef ze eens ongelijk. Wat zeg je in zo’n situatie? Wat hoor je te zeggen? Moet je wat zeggen? Het woord Kanker maakt iedereen monddood. Door de tijd heen heeft het zo veel angst verworven dat de hersenen het herkennen als een soort bom. Een grote explosie en daarna een oorverdovende stilte.

Maar ik wil niet stil zijn. Ik wil me niet verstoppen. Na die explosie kijk ik wat er overeind staat en pak dat stevig vast. Het leven gaat door en harder dan ooit. Ik wil erover vertellen, erover praten. Ik laat me niet in een hoek zetten door kanker.

Ik begin in kleine gedachten mijn gevoelens op papier te zetten. Ik moet dit opschrijven, ik moet dit kwijt. Gedachten en gevoelens waar ik, voor de zoveelste keer, te vroeg mee wakker werd.

De behoefte om het te delen groeide. De kleine verhaaltjes kregen vorm in een pagina op instagram. Een plek waar ik even mijn gedachten neer kon zetten. Waar ik mensen de keuze kon geven om mee te gaan in mijn gedachte en in de werkelijkheid waar we als gezin in beland waren.

Al snel zijn er meer woorden nodig om ons verhaal te vertellen. Op deze pagina nemen we jullie mee in het dagelijks leven in ons huisje van Vijf!

 

Cyclofosfamide

Cyclofosfamide is een stikstofmosterdgas. Na het uitschakelen van de vijand in de 1e Wereldoorlog en de Irak-Iranoorlog, konden van mosterdgas afgeleide verbindingen nog aan de maatschappij bijdragen als Chemotherapeuticum.

Cyclofosfamide is een alkylerend middel. Alkylering is een reactie waarbij een alkylgroep aan een molecuul wordt toegevoegd. In dit geval wordt de alkylgroep aan het DNA van de kankercel gebonden. De verandering in de structuur van het DNA  veroorzaakt breuken in het DNA. Door deze breuken kan het DNA niet meer verdubbelen, waardoor de kankercel niet meer kan delen en de tumor dus niet verder kan groeien.

Doxorubicine

Ofwel Adriblastina is een celremmend antibioticum. Antibiotica die we normaal voorgeschreven krijgen remmen de celdeling van ongewenste bacterien in het lichaam. Deze antitumor-antibiotica zijn speciaal gericht op tumorcellen. De aanmaak van nieuw DNA in tumorcellen wordt geremd. Zonder nieuw DNA vindt er geen celdeling plaats.

Bleomycine

Bleomycine is een celremmend antibioticum. Antibiotica die we normaal voorgeschreven krijgen remmen de celdeling van ongewenste bacterien in het lichaam. Deze antitumor-antibiotica is speciaal gericht op tumorcellen. De aanmaak van nieuw DNA in tumorcellen wordt geremd.

Bleomycine splitst het DNA en belemmert de RNA- en de eiwitsynthese.

Paclitaxel

Paclitaxel wordt gewonnen uit de naalden van de Taxus plant.

Het is een ingewikkeld verhaal wat er ongeveer op neer komt dat binnen een cel ketens gevormd worden van het eiwit tubuline. Een verzameling van deze ketens kansamen  een stevige buisvormige structuur vormen, de Microtubulus. Paclitaxel werkt in op het Microtublus skelet, het stabiliseert de microtubuli. Door het stabiliseren van de microtubuli kunnen de cellen niet meer van vorm veranderen endaardoor kunnen de cellen niet meer delen.

Etoposide

Etoposide is een kankerremmende stofdie uit de wortel van de plant Podophyllum peltatum, ofwel Schildvoetblad, gewonnen wordt.

Etoposide onderdrukt de werking van het enzym Topo-isomerase II. Topo-isomerase speelt een rol bij het oprollen en uitrollen van het DNA. Uitgerold is een DNA-streng van 1 cel ongeveer 2 meter lang. Om de DNA-streng in een cel te laten passen, wordt de streng op een speciale manier opgerold.

Als een cel gaat delen, wordt het DNA eerst verdubbeld. Bij de verdubbeling van het DNA rolt topo-isomerase de streng stukje voor stukje uit. Topo-isomeraseremmers blokkeren dit proces. Hierdoor kan het DNA niet goed worden gekopieerd en kan de tumorcel  niet delen.

Cisplatine

Cisplatine legt dwarsverbindingen tussen de strengen van het DNA.Door de vorming van platinadwarsverbindingen binnenin en tussen de DNA-strengen kan het DNA niet worden verdubbeld. Hierdoor kan er geen celdeling plaatsvinden.